Een alternatief voor de fileserver?

Een alternatief voor de fileserver?

april 24, 2013 12:19 pm 1.076 reacties

Veiligheid in de Cloud

Wanneer een onderneming start met cloudcomputing zijn de eerste twee quick-wins mail en bestandsopslag. Immers, deze twee typische IT zaken heeft ieder bedrijf én ze zijn relatief eenvoudig over te brengen naar de cloud. In deze blogpost gaan we in op de verschillende providers van dataopslag in de cloud. We kijken naar Dropbox, Google Drive en Box.com.

 

DROPBOX

Oorspronkelijk is Dropbox een clouddienst die door consumenten wordt gebruikt en niet zozeer door bedrijven. Zo ontbrak het aan te veel standaardfunctionaliteiten waardoor het in situaties met meerdere medewerkers niet echt bruikbaar was. Echter, sinds 2013 biedt Dropbox ook Dropbox for Business aan.
Dropbox
Met deze nieuwe telg wordt het voor bedrijven ook interessant om te kijken naar Dropbox. De software is handig in gebruik, bevat het inmiddels versiebeheer, is het mogelijk om mappen te delen en is voorzien in gebruikersbeheer. De geboden ruimte is onbeperkt voor de zakelijke versie.

Daar waar de consumentenversie inmiddels een stabiele status heeft bereikt, wordt aan de business editie nog druk gewerkt. Zo wordt binnenkort een versie verwacht waarin ook Single Sign On (SSO) is gerealiseerd. Vanaf dat moment kan de software ook vanuit een Identity Management Provider, zoals Okta of OneLogin benaderd worden en is het niet meer nodig om apart in te loggen. Een minimum van 5 gebruikers is vereist in de business editie. Deze is beschikbaar voor ongeveer 125 euro per gebruiker per jaar.

 

GOOGLE DRIVE

Een andere bekende speler op in de markt van online opslagdiensten is de Google Drive van Google. Standaard is de drive uitgerust met 5 GB, voor betalende Google Apps gebruikers is dat 25 GB. Daar waar Google Drive eigenlijk heel geschikt is voor de kleine zelfstandige, of een klein team van mensen, is het minder geschikt voor de wat grotere zakelijke partijen. Met Google Drive kun je snel aan de slag en dankzij de synchronisatietool kun je eenvoudig bestanden van de lokale harde schijf uploaden en downloaden naar de cloud.
Google Drive
Wanneer je echter met meerdere mensen werkt in een centrale omgeving ontstaat al snel behoefte aan een zekere rechtenstructuur. Nu is dat op individueel niveau uitstekend te regelen in Google Drive, alleen is het niet mogelijk om bijvoorbeeld een groep te autoriseren voor een bepaalde map. Als gevolg daarvan is Google Drive dus wel goed inzetbaar in kleine teams (deze zijn overzichtelijk), maar niet in grotere organisaties. Het is simpelweg niet (goed genoeg) te managen.

Daar waar het bij Dropbox nog niet mogelijk is om gebruik te maken van Single Sign On (SSO), is dat bij Google Drive wel degelijk mogelijk. De gehele Google Apps suite is middels SAML2  te benaderen en te beheren. Google Drive maakt onderdeel uit van Google Apps en deze suite met applicaties kost 48 euro per gebruiker per jaar.

 

BOX

De derde grote speler qua opslag is Box.com. Daar waar de vorige twee partijen op onderdelen functionaliteiten missen, lijkt Box er in geslaagd om een volwassen clouddienst te leveren. Zo biedt de Enterprise editie onbeperkte opslagmogelijkheden, een uitgebreide audittrail op de bestanden (wie heeft wat wanneer bekeken of gedownload), versiebeheer en echt volwaardig gebruikersbeheer. Zo is het mogelijk om groepen en individuen rechten te geven op mappen en is het mogelijk om zelfs per map in te stellen of deze wel of niet gesynced mag worden met de gratis synchronisatietool.
Box.com
Ook aan de mobiele gebruikers is gedacht, voor bijna ieder mobiel device is een app van Box beschikbaar. De beheerder kan overigens weer instellen of ook deze mobiele devices toegang hebben tot Box. Bestanden delen in Box is echt eenvoudig, met een simpele muisklik kan een bestand met iemand anders gedeeld worden via bijvoorbeeld een e-mail. Vanzelfsprekend kan een beheerder dit uitschakelen, zodat het niet mogelijk is om bestanden buiten de organisatie te delen.

Box maakt het ook mogelijk om bestanden “te volgen” en een gebruiker taken geven voor een bepaald bestand. Daarnaast kan een bestand voorzien worden van commentaar. Hoewel dit minder voor de hand liggende functionaliteiten zijn, is het wellicht toch interessant voor een uw organisatie. Naast de standaard beschikbare Single Sign On functionaliteit via Active Directory of SAML2, beschikt Box ook over integratie met bijvoorbeeld Salesforce. Op die manier zijn bestanden gerelateerd aan een account ook direct in Salesforce in te zien en op te vragen. Box.com Business Editie kost 156 euro per gebruiker per jaar met een minimum van 3 gebruikers.

 

Conclusie

Vooralsnog is Box.com de absolute winnaar qua functionaliteit op het gebied van online opslag in de cloud. De prijs van Box.com is dan ook hoger dan die van Google Drive of Dropbox. De Enterprise editie van Box, die ondermeer de integratie met Salesforce biedt, kost nog wat extra ten opzichte van de Business Editie.

Kleine teams zullen vaak genoeg hebben aan Google Drive. Naarmate het team groter wordt, zullen de opslag en de functionaliteiten al snel te weinig zijn.

Dropbox is dan een beter alternatief. Deze partij timmert aardig aan de weg en begint in te lopen op de concurrenten.

Voor een volwaardig alternatief voor de traditionele fileserver lijkt Box echter op het moment de enige oplossing. Volwassen gebruikersbeheer in combinatie met Single Sign On en een goede synchronisatietool worden inmiddels steeds meer de standaard en Box stelt hierin absoluut niet teleur.

 

 Klaar voor de volgende stap?

De consultants van Envoya helpen u graag bij het maken van een keuze die past bij uw organisatie. Voor een vrijblijvende demonstratie of trial kunt u contact opnemen via www.envoya.com of bellen naar 085-4012631.

Joshua Kroeze

Joshua Kroeze

Joshua Kroeze (1979) is een van de auteurs van dit blog. Na de opleiding Bedrijfskundige Informatica ben ik in 2006 gestart als softwareontwikkelaar. Na enkele jaren als ontwikkelaar, softwarearchitect, (technisch) projectmanager en Business Intelligence specialist heb ik in 2011 Ranmore overgenomen. In 2013 heb ik een nieuwe onderneming opgericht die zich bezig houdt met Cloudcomputing, Envoya Nederland. Cloudcomputing gaat de komende jaren een enorme vlucht nemen en het doel van Envoya is om organisaties daarbij zo goed mogelijk te helpen.

More Posts - Website

Follow Me:
LinkedIn

Reageren niet meer mogelijk